Janny de Moor Janny de Moor

Omelet uit Tunesië

Ingrediënten

Materiaal:

  • ovenschotel 22 cm diameter
  • dik beboterd

 

Voor 4 porties als hoofdgerecht:

  • 200 g kleine broccoliroosjes
  • 1-2 rode pepers
  • 4 eetl. gekookte witte bonen
  • 2 eetl. kappers
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 theel. geplet korianderzaad
  • 1 theel. geplet karwijzaad
  • (2 eieren eventueel)*
  • 8 eieren (L)
  • 50 g geraspte oude kaas
  • 2 theel. zout
  • 1 afgestr. theel. bakpoeder (2 g)

 

Sla:

  • grof gescheurde Romaine
  • dunne schijfjes tomaat
  • notenolie, witterwijnazijn
  • uirgeperst knoflook
  • peper, zout
  • grofgesneden koriandergroen

Ma’aqoeda of ook wel Maacoude op z’n Frans, maar dan weet u nog niets, tenzij u in Tunesië ter plekke zo’n bijzonder baksel genoten hebt. Het woord zelf betekent iets als “gebonden, dik gemaakt”. Je zou het een ovenomelet kunnen noemen. Men gebruikt deze naam in Noord Afrika voor onwaarschijnlijk veel combinaties van vlees en groenten, vis en kruiden, die met eieren in een vorm gaan. Zo krijgt u in Marokko (Rabat) als u om ma’aqouda vraagt een aardappelpuree met eieren erdoor: op 500 g geschilde aardappels 4-5 hele eieren, wat citroensap, veel saffraan en peterselie, soms voor een kwart gekookte erwtjes en worteltjes. Van die ma’aqouda zonder groenten worden ook wel balletjes gepaneerd en gefrituurd.

De vorm wordt “tussen twee vuren of in een oven” gezet tot een mes dat je erin steekt er schoon uitkomt. Men eet het warm en professionals beschouwen het als een voorgerecht. Wat niet wegneemt dat het met sla heel goed dienen kan als hoofdschotel. Of versierd met limoen als warm of koud hapje op een feestje. De kappers en zaden geven er een heel bijzondere smaak aan.

  • Oven voorverwarmen op 240 ˚C.
  • Ruim water aan de kook brengen voor de broccoli. De groente wassen. 3 min. koken, laten uitlekken in een vergiet.
  • De pepers wassen, zonder pit kleinsnijden. De bonen in een zeef afspoelen onder de kraan. Dit alles ook in het vergiet storten, samen met de kappers.
  • De olie verhitten in een koekenpan met anti-aanbakbodem. De prei wassen en in dikke plakken snijden. Op een flink vuur glazig bakken met het uitgeperste knoflook. Daarna de rest van de groente en de kruiderij al roerend flink heet laten worden. (* Vervolgens eventueel de 2 eieren erover. Roeren tot ze gestold zijn.) Pan van het vuur nemen.
  • De 8 eieren in een flinke kom licht loskloppen met kaas, zout en bakpoeder. De groente erdoor scheppen. Overbrengen in de vorm. Meteen 20-25 min. bakken op de middelste richel van de voorverwarmde oven. In punten serveren. Wat u overhoudt kan worden ingevroren.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: Linzensoep met spinazie. Voor twee: 50 g diepvriespinazie, met fijngesneden koriandergroen, een grofgesneden pijpuitje en wat knoflook zachtjes fruiten in 1 eetl.olijfolie. Hieraan toevoegen een halfliterblikje linzen met water aangevuld tot 600 ml. Even koken; op smaak brengen met peper, zout en citroensap.
  • Na: druiven.

 

Deel recept