Janny de Moor Janny de Moor

Simpel koken

Simpel koken, het dertigste boek van Janny de Moor is verschenen in 2017  bij uitgever Aerial Media Company.

Woord vooraf

Onlangs werd ik getrakteerd op een diner in een 3-sterrenrestaurant. Een stoet van piepkleine gerechtjes kwam voorbij, het ene nog vernuftiger en ingewikkelder dan het andere. Weemoedig dacht ik terug aan de beroemde uitspraak van de grote culinaire vernieuwer Auguste Escoffier: Toujours faites simple! (Hou het altijd simpel!). Via kook- en bakwedstrijden worden hobbykoks opgehitst om te proberen net zo goed te worden als professionals. Moeilijke toeren uithalen in de keuken lijkt wel een nieuwe religie te zijn geworden.

Dat bracht mij op het idee om dit kookboek te schrijven. De moderne mens in West-Europa wordt steeds zwaarder belast. Burnout komt echt niet alleen in de combimagnetron voor! Studenten, tweeverdieners en ouderen hebben het steeds drukker, dus is de maaltijd een welkom rustpunt in hun dag. Maar de bereiding ervan moet makkelijk zijn. Niet per se goedkoop of pijlsnel, maar de ingrediënten moeten overal verkrijgbaar zijn. Veel huishoudens bestaan tegenwoordig uit twee personen, dus is dit kookboek voornamelijk op die groep gericht. Maar omrekenen is heel eenvoudig.

Dat gezellige moment aan tafel verdient het dat iedereen in onze multiculturele samenleving iets huiselijks kan vinden in dit boek. Dus heb ik mij laten inspireren door vele culturen, maar wel de vrijheid genomen om er mijn eigen, simpele draai aan te geven. Ieder recept is voorzien van een kleurenfoto die een indruk geeft van hoe je het zou kunnen opdienen. Ook geef ik een paar suggesties om het hoofdgerecht op te waarderen tot een 3-gangenmenu met een bijpassende drank – ook zo simpel mogelijk natuurlijk.  Iets over een gerecht dat je gemaakt hebt kunnen vertellen is altijd leuk. Daarom geef ik bij ieder gerecht een korte inleiding waarin ik de achtergrond ervan toelicht. Want eten nodigt uit tot denken en ook voor denken moet je eten. En vervolgens met elkaar praten.

Deel publicatie:

More Posts