- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Australische knappertjes

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Voor circa 30 stuks:

 

ANZAC biscuits, te koop in iedere Australische en Nieuw Zeelandse supermarkt, zijn populair bij rugzakkers die de bush ingaan want ze zijn licht, voedzaam en lang houdbaar. Dit soort biscuits is een Engelse uitvinding, waarschijnlijk net als scheepsbeschuit oorspronkelijk niet voor het lekker ontworpen, maar voor duurzame voeding.

Precies daarom zijn ANZAC biscuits rond 1914 bedacht. En wel door bezorgde moeders, vrouwen en meisjes van het Australian and New Zealand Army Corps in Australië. Of was het Nieuw Zeeland? Daar wordt beweerd dat ze van hen ‘gestolen’ zouden zijn. Ze lijken namelijk veel op de oatmeal cakes (havermoutkoekjes) die de vele immigranten van Schotse afkomst daar bakken. Maar je hebt natuurlijk ook Schotten in Australië. Alle vrouwen maakten  hun koekjes van wat er altijd voorhanden was: een baal meel en havermout voor het ontbijt. Ze gaven ze mee op de schepen naar Gallipoli (Turkije), waar het Corps deelnam aan de Eerste Wereld Oorlog. Dat duurde per schip verscheidene maanden want ze maakten maar 18,5 km per uur. Zolang hielden die koekjes het makkelijk uit.

Half april krijgen schoolkinderen het recept ervoor mee naar huis om de nationale koekjes te bakken voor 25 april, de Australische herdenkingsdag ANZAC Day. Je moet ze proeven om te beseffen dat ze niet alleen vanwege de houdbaarheid zolang populair zijn gebleven.