- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Barbarenbrood

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Deeg (voor 2 stuks):

 

Bovenop:

Tijdens het presidentschap van Ahmadineyad (2005-2013) is de boekencensuur in Iran enorm toegenomen: geen buitenlandse romans, wel leerzame theologische titels en: ‘Hoe kook ik gezond voor mijn gezin’. Die boeken kùnnen veel gemeen hebben. Zo schreef de Iraanse filosoof al-Ghazzali de ‘Herleving der Godsdienstwetenschappen’ (11e eeuw) in ‘de Taal der Engelen’ (Arabisch). Dat werk bevat een nog altijd populair deel over tafelmanieren ‘want’, schreef hij, ‘eten hoort bij de religieuze zaken’. Geen wonder dat kookboeken door de Iraanse censuur heenkwamen: ze zijn daar dol op recepten blijkens het volksverhaal over Mulla Nasrudin. Die was op weg naar huis met een stukje lever in zijn ene hand en in zijn andere een recept ervoor dat een vriend hem had gegeven. Plots vloog een kraai er met de lever vandoor. “Sufferd”, schreeuwde hij, “Jij mag de lever hebben, maar ik heb het recept nog”!

Nan-e barbari (afkomstig van Afghanen aan de Oostgrens) wordt bij het ontbijt gegeten met verse kaas, zoete omelet, jam. In koude streken met geroosterde lams- of kalfsleverspitjes (Jigarak) waarop olie, peper en peterselie: een barbecue. Hierbij tafelzuur en shabzi-khordan: radijs, waterkers, dragon, munt, yoghurt, plus geroosterde Halloumi-kaas aan spitjes met stukjes bosui.

Het Iraakse sesambrood Sammoen lijkt precies op deze Nan-e-barbari, net als de Turkse ‘pideh’, een ovaal plat brood met sesamzaad erop.  Je vindt het in Libanon en Jordanië  onder de naam choebz frensi (Frans! brood). In feite is het een praktische versie van het gewone dagelijkse brood voor mensen die wel over een oven, maar niet over veel tijd beschikken. Het vormen is namelijk in een oogwenk gebeurd. Een aangename afwisseling voor stokbrood. Zelfs als het niet in een met hout gestookte oven wordt gebakken.