- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Beschuitschoteltje met kaas

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Voor twee:

In afwachting van een workshop ‘Maaltijd-Ordonnanties’, gegeven door kookkunsthistorica Marleen Willebrands aan de Summer School van de Universiteit van Amsterdam, kreeg ik van medecursist José Heesbeen een bundeltje oude eetbrochures. Daar was bij ‘Wat u van beschuit kunt tooveren’,  door Verkade uitgebracht in 1934. Auteur: ‘Mej. G.D. Knipscheer, Leerares a.d. Nieuwe Amsterdamsche  Huishoudschool’. Kennelijk in het bezit geweest van een liefhebber – het boekje dan. Op bijna elke bladzij is een vergeeld krantenreceptje geplakt van ‘Groenten drogen’ tot ‘Paaschbrood’ en het antwoord op de vraag van een lezeres te Lausanne om recepten voor Trommelkoek en Geperst Kalfsvleesch. Maar ook voor het wassen van een witflanellen tennispantalon. Bijna gluren wordt dat!

Verkade zelf heeft op elke bladzij een wervend weetje gedrukt: ‘Wist u dat de Nederlandsche Karakorum–reiziger Ph. Visser op zijn tochten Verkade’s Beschuit meenam en vol lof was over dit uitstekende voedingsmiddel?’ Het Karakoramgebergte in Mongolië werd destijds in kaart gebracht door deze alpinist. En beschuit weegt niet veel. Maar of het hielp bij het klimmen?

Hier een toepassing van de lerares. Ze laat de inhoud een half uur weken en zet de schotel dan anderhalf uur in een matig warme oven. De wereld is wijzer geworden, dus ik pas het wat aan – met groente.

Wijn: Chardonnay.

 

Menusuggestie: