- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl -

Brabantse eierkoeken

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Beslag voor 12 stuks:

Onder goedkeurende knikjes van het gezelschap dat zich in Nieuwspoort heeft verzameld ter ere van de Wereld-eidagen meldt de Wageningse onderzoeker Raymond Gemen zijn bevindingen over het effect van eiconsumptie op de gezondheid van mensen. Voornaamste conclusie: het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, nl niet meer dan 1-2 eieren per week is gebaseerd op de verkeerde aanname in de jaren 60 dat het cholesterol in het ei automatisch in het bloed van de consument terecht zou komen. De onderzoeker komt uit op 6 per week voor een gezond persoon. Een fijn bericht voor wie strooit met eieren op een website. En o! wat zit zo’n ei barstensvol goede zaken! Reden genoeg om weer eens eierkoeken te bakken.

Nan Oomen, van wie ik het trucje met  de warme melk heb afgekeken, vertelt  in haar Aerpel in ‘t Potje (1982), dat de eierkoek eertijds een vast onderdeel van de Brabantse koffietafel was. Men at ze met boter besmeerd en met suiker bestrooid. Rijke mensen aten hem zo zelfs als ontbijt. Eierkoeken zijn typisch iets van onze drie zuidelijke provincies. In Zeeland bijvoorbeeld, waar het recept wat eenvoudiger is (maar ook met schielikzout), vond men het een probaat middel tegen d’n êêt’n oenger (geeuwhonger) en nog steeds worden bakkers die ze goed maken geëerd. Zelf maak ik er vaak toetjes mee.

 

* Ammoniumbicarbonaat (ammoniumwaterstofcarbonaat, hertshoornzout, vlugzout, bakammoniak, bakkersammonium, ammonii bicarbonas, NH4HCO3) is te bestellen bij gezondheidswinkels en molens op internet. Niet schrikken van de bakgeur: die verdwijnt. Wel de afzuigkap aanzetten.