- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Gehaktballetjes met sesamsaus en salade (Egypte)

Ingrediënten

Voor twee:

Gehakt:

Sesamsaus:

 

Salade:

 

Erbij:

Kofta kadoem boedoe noemt men ze in Egypte, een verbastering van kadinboedoe köfte, de Turkse ‘damesdijtjes’, die tijdens de Ottomaanse overheersing in Egypte belandden.

De naam is een soort liefdesverklaring van de kok voor een gerecht met een bijzondere smaak, zeggen mannelijke kenners graag. En dan grijpen ze hun kans om te beklemtonen dat deze hapjes vooral rond, zacht en mals moeten zijn. Vandaar dat men er in verhouding veel ei doorheen doet. Overigens hecht men in Egypte niet aan de ‘knotsvorm’. Sigaartjes, balletjes of geplette rondjes, het is allemaal goed.

Ze worden vaak in een geroosterd pitabroodje gestopt met Sesamsaus (tahiniyya) en Salade van het Platteland (Salat baladi), die kan variëren per seizoen, hier met ui, knoflook en radijsjes.

In het oude Egypte kende men al radijs. Men maakte er voornamelijk een goedkoop soort olie van, die gebruikt werd bij het balsemen. Maar ze werden zeker ook gegeten. Herodotus, een klassieke Griekse geschiedschrijver vertelt namelijk dat de bouwers van de piramides leefden op uien, knoflook en radijs en dat ze bovendien van sla hielden.

Dat hebben de Egyptenaren erin gehouden, ook al kennen ze de bezwaren, blijkens hun spreekwoorden: ‘Kon die radijs zichzelf maar verteren’ (loste het probleem zich maar vanzelf op) en ‘Als je moeder een ui is en je vader knoflook, hoe kun je dan een zoete adem hebben arme kerel?’ (De appel valt niet ver van de stam). Zie voor meer: En Verder  ‘Eten met Egyptenaren’.

Drank: Grenadine of Listel

 

Menusuggestie:

 

* Zelf vries ik alle restjes gekookte droge rijst zo snel mogelijk in want die kun je beter niet in de koelkast bewaren omdat er sporen van de bacillus sereus in zitten, die het koken overleven en zich in de koeling zelfs vermeerderen. Om voedselvergiftiging te vermijden is het dus óf de volgende dag alweer rijst óf invriezen.

** bohar: Egyptisch kruidenmengsel: gemalen kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. In dit geval van alles een mespunt.