- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Gelderse Pasta

Ingrediënten

Voor twee:

Gelders vanwege de rookworst. Iedere Gelderse slager wil daarin beter zijn dan zijn collega’s. En om te laten zien hoe goed hij wel is geeft de mijne er een kado bij een flinke bestelling, zodat je vanzelf daarop terug komt.

Worst is een uitvinding van de Babyloniërs, wel zo’n 3000 jaar geleden. Maar het roken van worst lijkt een tamelijk recente uitvinding te zijn.

Johanna Maria van Winter, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van de Middeleeuwen, heeft om na te gaan hoe het hier stond met de conservering van levensmiddelen o.a. de kasboeken van de bisschop van Utrecht, de Graven van Gelre en het tolhuis in Lobith erop nagekeken. Geen gerookte vleeswaren! Gravinnen kochten hun vlees zoveel mogelijk levend in om het vers te houden. Ook de Oost-Indië-vaarders moesten het nog met gepekelde worst doen.

Maar in de achtiende eeuw begon gerookte worst furore te maken in Nederland. De Volmaakte Geldersche Keuken-Meid (1756) legt uit dat je daarvoor in de schoorsteen of rookkamer eiken- of beukenhout moet gebruiken. Het laat zich horen dat Gelderland, de enige provincie die in ruime mate over zulk hout kon beschikken, het meest vermaard werd om zijn rookworst.

Pilsje erbij.

 

Menusuggestie