- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Georgische kip

Ingrediënten

Voor twee:

 

Het bereiden van een kip was ooit de proeve van bekwaamheid voor ieder huwbaar Georgisch meisje: sjachokbili iz koer. Een hele kip moest namelijk in 17 gelijke delen worden verdeeld! Wie dat kon, was rijp voor het huwelijk. Koken en veel kinderen krijgen was en is nog steeds heel belangrijk in Georgië. Bij de maaltijden brengt men talrijke toosten uit – op elk familielid, dat er is, was en (vooral!) nog komen zal.

Bij dit gerecht hoort u bovendien te zingen aan tafel, men heeft er in Georgië zelfs een uitgebreid repertoire voor geschapen. De kunst is nuchter te blijven tot ook de zeventiende aan de beurt is geweest.  “Daarbij helpt zingen!”, verzekerde een Georgiër mij tijdens zo’n diner.

Wij beginnen bescheiden met een kippenboutje.

 

Wijn: De Georgiërs, die al in de vierde eeuw Christen werden, maakten hun eerste kruis van wijnstokken: symbool van het belang dat ze aan wijn hechtten.  Aan wijnbouw deden ze daar al 3000 voor Christus, is gebleken uit opgravingen.  Voor de witte wijn in het recept laten we geen fles helemaal uit Georgië komen. Elke droge witte wijn is goed.

Bij dit gerecht hoort eigenlijk rode Mtszvane, waarvoor men de most met steeltjes en schillen in aarden kruiken laat gisten en die daardoor zeer astringent is. Maar aangezien deze wijn hier zelden te koop is, doen we het met een enigszins vergelijkbare wijn, een strenge Médoc.