- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Griekse pannekoekjes

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Beslag (voor 8 – 10 stuks)

 

Erop:

”Ik schrijf dit noch voor de Germanen, noch voor andere wilde en barbaarse mensen, evenmin voor beren, of leeuwen, wilde zwijnen en andere wilde dieren, maar voor Grieken en voor diegenen die weliswaar als barbaren geboren zijn, maar de zeden van de Grieken nastreven.”(vertaling Prof. Dr. H.F.J. Horstmanshoff).

Een dagboekcitaat van de arts Galenus (129-210 n.Chr.). In navolging van de Griekse arts Hippocrates meende hij dat onze gezondheid ten nauwste samenhangt met ons voedsel. En zo schreef hij behalve over ziekten ook over eten en drinken, zoals sommige artsen nog steeds graag doen. Hij had gelijk: de wilde stammen hier hadden weinig benul van kookkunst. Zij stapten pas rond het jaar 50 uit de prehistorie en moesten starten met wat de Romeinen hadden afgekeken van de Grieken, terwijl de eerste Nederlandse recepten op z’n vroegst uit de middeleeuwen komen.

Deze Aphrátes tiganítes (zachte pannekoekjes) laten zien hoe elegant de moderne Griekse keuken voortborduurt op dat rijke verleden. Koekjes van uitlopend beslag (van enkel water en meel) werden namelijk al uitvoerig beschreven door Galenus als teganites, het eerste Westerse pannekoekenrecept in de geschiedenis.

Classicus en kookschrijver Andrew Dalby vertelt in The Classical Cookbook (20002) dat er in klassieke Griekse komedies – dus nog 800 jaar eerder – al gesproken wordt over ‘mist die in de ochtendauw opstijgt van de warme pannekoeken’ en over de honing die er overheen ging terwijl ze lagen te spetteren in de teganon (koekepan). Tiganítes worden nog steeds als ontbijt en met honing gegeten. De Grieken koesteren traditie.