- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Groentenkerrie

Ingrediënten

Voor twee:

Een aardige oplossing voor die restjes groenten die je vaak overhoudt als je voor twee kookt. Bovenstaande combinatie is een idee. Gewoon kijken in de groentela en met het oog meten of er genoeg in ligt.

Het is een variatie op Aviyal, een schotel uit Malabar, Zuid-India. Ooit Nederlands grondgebied, vanwege de VOC. ‘De Peperkust’ noemden onze landgenoten dat stukje Kerala, want ze kwamen er vanwege de lucratieve handel in de daar inheemse geurige peper. Naar verluidt hebben ze niet zoals elders geprobeerd de inwoners te bekeren tot het calvinisme. Daar was dat ook niet nodig. Het katholicisme was er al gebracht door de verdreven Portugezen. Voorts waren er Joden, Moslims, Boedhisten, Hindoes, Thomas-Christenen. Maar nog steeds is de bevolking overwegend Hindoe en dit recept is op Hindoeïstische leest geschoeid. Dat betekent meestal lacto-vegetarisch, zoals in dit geval.

Voor het gemak kunt u 2-3 theelepels heet kerriepoeder nemen in plaats van de authentieke kruiderij maar zonder de kokosmelk, de yoghurt en het kokosmeel gaat het niet. Erbij past nan, hier als ‘naanbrood’ verpakt te koop. Even nat maken, dan roosteren.

Wijn: een rosé uit Pays d’Oc.

 

 

Menusuggestie