- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Cranberrytaart

Ingrediënten

Bakmateriaal:

Vulling:

 

Deeg:

De Wampanoag-Indianen vertellen over de oorsprong van de cranberry de volgende legende: In de Grote Moerassen, tussen stevige grond en zompige wateren, woonde Oma Squannit. Oma kreeg een snee in haar vinger en riep naar haar broer Maushop, de

reus: “Het water loopt uit me! Straks is er niks meer over!”. Maushop, die wist dat zijn zuster geen bloed had om de wond te stelpen, prikte zijn vinger open en strekte zijn arm uit over het Moeras. De wind ving de druppel bloed en blies hem tussen de kattestaarten. Maushop verzegelde Oma’s wond met een tweede druppel, maar die eerste druppel nestelde zich in de vochtige grond en zo werd Eerste Cranberry geboren.

Een klein wonder. Het gehalte vitamine C is zeer hoog en de bessen zijn ongekoeld lang houdbaar, vandaar dat ze op zee werden meegenomen tegen scheurbuik. Het waren ook de Indianen, die de eerste cranberrycompote maakten, gezoet met esdoornsuiker of honing. Verder bereidden ze Pemmican, koekjes van gedroogd hertevlees, vet en gekneusde cranberries, zo heilzaam dat R.E. Peary er de Noordpool mee bereikte.  Cranberry pie, Amerikaanse winterkost.