- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Iraanse visschotel

Ingrediënten

Voor twee:

Erbij:

Er gaat fenegriek in Gormeh sabzi ba mahi (Kruidige stoofpot met vis), maar het staat tussen haakjes omdat ik dacht dat het kruid hier zeldzaam was. Tot mijn verbazing bleek op internet dat er vele adressen zijn. Fenegriek wordt namelijk aanbevolen voor vrouwen die wat wulpsere borsten wensen. Het kruid wordt bovendien verwerkt in orale anticonceptiva. Verder zou fenegriekthee helpen tegen hoest, winderigheid en diarree. Maar ook voor een goede teint. Voorts is het zaad zo voedzaam dat de teelt ervan wordt aangemoedigd in landen met voedselproblemen. Zonder dat alles te weten heb ik dit wonderbaarlijke kruid altijd op voorraad sinds ik het Arabisch kookboek schreef.

De driehoekige fenegriekzaadjes smaken naar selderij. Ze worden vooral gebruikt in de Armeense, de Iraanse en de Jemenitische keuken. Maar ook in Italiaanse boerenworst en in Noord-Afrikaans brood. Tegenwoordig zelfs in Hollandse kaas.

Het zaad heeft zijn naam foenum graecum (‘Grieks hooi’) te danken aan de Romeinen, die van de Grieken leerden dat je met deze plant minderwaardig hooi kon opwaarderen.

Gemalen fenegriek kunt u samen met de kurkuma eventueel vervangen door 2 theelepels goede kerrie, waarin beide smaken zijn verwerkt.

Wijn: Riesling

 

Menusuggestie: