- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Kalkoen in kiwisaus

Ingrediënten

Voor twee:

 

Dat de kiwi uit de Yangtse vallei stamt is overbekend. Nieuw-Zeelands schoolhoofd Isabel Fraser bracht na een bezoek aan zendingsscholen in China begin vorige eeuw wat zaden mee. In 1910 droegen de planten vrucht. Ze werden ‘Chinese gooseberry’ gedoopt. Ze groeiden voorspoedig maar het duurde tot de vijftiger jaren voor ze een commercieel succes werden en dat kwam door de nieuwe naam ‘kiwi fruit’, naar de kiwi, een bruine loopvogel. Vreemd, vond Jane Grigson in Fruit Book. Zij zou voor de Franse naam hebben gekozen: souris vegetale (plantaardige muis). Hm.

Het Chinese weekblad Xinhua meldt in 2017 dat de vroegste sporen van de ‘mihoutao’ dateren van 2800 jaar geleden en dat de vroegste beschrijving te vinden is in poëzie van zo’n 700 v.C. Volgens een oude encyclopedie betekent de naam makakenfruit – apen lusten ze graag.

Natuurlijk heb ik Chinese kookboeken doorgekeken voor een authentiek recept uit het land van herkomst. Maar zelfs beroemdheden als Kenneth Lo en Ken Hom reppen er niet van. Waarom blijft een mysterie. Dat zal vast veranderen want China kweekt ze nu zelf in overleg met het Nieuw-Zeelandse Zespri. Maar daar gaan wij  niet op wachten.

Wijn: Rosé d’Anjou.

 

Menusuggestie: