- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Kalkoenschnitzels uit het Marnedal

Ingrediënten

Voor twee:

 

Groente:

 

Schnitzels:

 

Saus:

Wij zitten op het terras van een voormalig kasteeltje in het Marnedal. Het is kennelijk ternauwernood ontsnapt aan de oorlogen die hier gewoed hebben. Nu is er een restaurant in gevestigd, maar er is weinig gedaan om de vergane glorie te verhullen. Uitzicht op het verwilderde park, waar nu allerlei gepeupel loopt te joggen. Slordig weggesmeten betonblokken op de tennisbaan met verroeste scheidsrechterstoel. Franse families van stokoud tot piepjong praten honderd uit om ons heen. Het verbaast ons niet dat even later ook een Nederlands echtpaar naast ons neerstrijkt. Je kunt je niet zo ver verbergen of je komt landgenoten tegen. Wij murmelen wat Franse gemeenplaatsen tegen elkaar. Handenwrijvend wordt de kaart luidkeels besproken. Hij: “Agneau (lam)à la Provençale – wat is dat?” “Kalkoen”, zegt mevrouw beslist. Toen ben ik dus op zoek gegaan naar kalkoen uit het Marnedal en vond dit recept dat echt niet naar lam smaakt! Men maakt het daar van de vleugels (ailerons) maar die kun je hier niet krijgen.  Escalope de dinde Marnaise.

Wijn: Champagne of Riesling.

Menusuggestie:

 

*Ja, dat moet Champagne zijn, die daar heel gewoon in alle soorten en maten in de supermarkt ligt.  Natuurlijk heb je er ook wel ‘stille’ witte wijn, maar die is zo mager en zuur dat je graag wat meer neerlegt voor het genot van het ‘prikje’.  Als het u echt te machtig is om Champagne door de saus te doen, dan kan een Riesling ook.  Over Champagne zijn boeken vol geschreven. Niet voor niets heet het de wijn te zijn waarmee dure jongens onschuldige meisjes versieren. Maar het aardigste verhaal vond ik toch dat van Johannes van Dam, waarin hij een blinde proeverij beschrijft met verschillende bruisende wijnen. Resultaat: de deftige Champagne eindigde heel laag. Van Dam geeft ruiterlijk toe dat zijn proefmethode (alles opdrinken) niet helemaal in de haak was, maar toch….

Nog even ten overvloede: brut wil zeggen beendroog, extra sec: droog, maar demi sec is al zoet en doux is heel zoet.  In dit geval graag een brut.