- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Kibbe

Ingrediënten

Voor twee (6 balletjes):

 

Michael Abdalla uit Polen is een Assyriër, die jaarlijks een lezing hield op het Oxford Symposium on Food. Volgens hem werd de kibbe al gemaakt voor een Assyrisch feestmaal van 900 v.C. In de beschrijving daarvan heeft men het over gubibate en geleerden die daarbij denken aan kebab zitten er volgens hem flink naast.

Kibbe zijn, zo zegt hij, een moderne, luxe, versie van de kebebate, dunne pikant gevulde kussentjes van deeg, bestaand uit bulgur en griesmeel zonder vlees. Maar daar moet je de pottebakkershanden voor hebben, waar sommige Assyrische vrouwen terecht beroemd om zijn. Ik mocht bewonderend toekijken hoe ze een hele stapel boetseerden in Enschede.

Overigens zijn deze gefrituurde balletjes ook heel populair in bijvoorbeeld Syrië, waar bijgaande foto is genomen in betere tijden (de jaren 90 van de vorige eeuw): een kijkje in de keuken van restaurant Delta in Aleppo, destijds gespecialiseerd in Kibbe.

Vroeger werd het vlees voor dit Syrisch Orthodoxe zondagsgerecht nog met een hamertje op een steen geplet. De vrouw des huizes stond ’s morgens vroeg op om te zorgen dat de maaltijd klaar was, direct na de ochtendmis. Soms werden er wel meer dan honderd gemaakt, meestal met een vleesvulling met pijnpitten. Hieronder een wat vereenvoudigde uitvoering.

 

 

* Deze voorloper van onze kroket is natuurlijk ook heel interessant voor een feestje. Koel ze tot u aan bakken toe bent.

* Pistachenootjes zijn gepeld te koop bij een notenspeciaalzaak. Heerlijk van smaak en interessant van kleur voor de vulling. Neem anders walnoten of pijnpitten.

* Vaker nog worden de balletjes gevuld met een mengsel van gebakken gehakt met pijnpitten.