- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Kikkererwten met paprika

Ingrediënten

Voor twee:

 

Erbij

Bij mijn weten staat het vroegste Nederlandse recept voor kikkererwten in Het oorspronkelijk Israëlitisch Kookboek van Saartje Vos (1914). Zij geeft ‘Spaansche erwten met rijst’. Door de verstrooiing was de Joodse keuken van oudsher internationaal georiënteerd, voor zover verenigbaar met de spijswetten. Zo kende men in Spanje vóor de Reconquista een populair sabbathgerecht gebaseerd op deze erwten.

De erwten kwamen er inderdaad vandaan. Ze houden namelijk niet van kou. Misschien heeft Petrus Hondius dus wel gejokt toen hij in 1621 over zijn moestuin bij de ‘Genees-cruyden’ schreef dat hij vrouwen die tobden met de borstvoeding (hij heeft het over haar ‘twee fonteynen ront’) liever dan venkelzaad, dille of kruisbessen, ‘cicers uit zijn hof’ zou geven.

De Cicer arietinum groeide in de hangende tuinen van Babylon, men denkt dat hij al 7000 jaar geleden geteeld werd in West-Azië.  De naam hebben we uit het Latijn. In het klassieke Rome was kikkerwtensoep (cicer tepidum) op straat te koop. Het eiwitrijke erwtje wordt nog steeds het meest gegeten in de armste delen van deze wereld, zoals India (gram) en Afrika (hummus, falafel) en lange tijd Spanje. Het waren dan ook Spanjaarden die het exporteerden naar de Nieuwe Wereld. Een Spaans/Mexicaans gerecht: Garbanzos con pimientos.

Wijn: Tempranillo (rode Rioja)

Menusuggestie: