- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Kipfilets met bessen

Ingrediënten

Voor twee:

 

Garnituur:

 

Kip:

Volgens een onuitroeibare legende waren het de legerkoks van Robert the Bruce, die de overwinning in de slag van Bannockburn in 1314 bewerkstelligden, voor Schotse kindertjes iets als ‘onze’ slag bij Nieuwpoort. Ze kwamen zo vervaarlijk zwaaiend met snijmessen en pollepels over een heuvel aanzetten dat de Engelsen op de vlucht sloegen. Nu komen Engelse gasten juist in groten getale naar Edinburgh ‘Scotland’s majestic capital’ – vanwege de koks.

Een daarvan was zo’n 25 jaar geleden Chef Mackay in Edinburgh, die gebruikmakend van typisch Schotse ingrediënten Chicken Craigellachle creëerde, genoemd naar het Schotse whiskydorpje. Een regelrechte opvolger van de ‘Blankmangere’ (kippeborst met room en ‘ale’) uit de tijd van Robert the Bruce, maar beter.  Hierbij passen peultjes en droge rijst.

Wijn: rosé (liefst d’Anjou)

 

Menusuggestie:

 

Vooraf: Aangeklede krab (Dressed crab).  Blikje krab goed laten uitlekken, verdelen over twee borden waarop waterkers. Over de krab een vinaigrette met mosterd. Bovenop verkruimelde dooier van hardgekookt ei, erom heen fijngesneden eiwit met wat kappers.

Na: Crachanan, om de vruchtensmaak nog verder op te voeren een frambozentoetje, zeer Schots vanwege de havermout en de whisky: