- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Kluifjes uit Gascogne

Ingrediënten

Voor twee:

 

Kluifjes:

 

Saus:

 

Garnituur:

”Moet u ook zo gruwen bij de gedachte aan kalkoen met frambozen”? Dat zei een toonaangevende Franse kookschrijver in de 17e eeuw. En ja hoor, alle deftige koks keerden zich af van wat tot dan toe voor lekker doorging. Vlees met vruchten? Taboe! Dat was ‘zo Arabisch’ en niks voor de Fransen, die als geen ander streefden naar de hoogste verfijning. Geen normaal mens natuurlijk die daarnaar luisterde en daarom heb je in Frankrijk gelukkig nog steeds streekgerechten als kluifjes van de petit poulet noir (zwart kippetje).

Het mag dan waar zijn dat de middeleeuwse Franse kookkunst zeer door de Midden-Oosterse was beïnvloed, maar dat framboosje was een eigen vondst, want dat speelt in de Arabische keuken geen rol. Ook de veronderstelling dat de roze framboos (je hebt ook ze ook in ’t geel,  oranje, bruin en zwart) via het Midden-Oosten uit Aziatische gebieden tot ons is gekomen, lijkt niet erg steekhoudend: de rijk geparfumeerde vrucht is inheems in Europa.

Wijn: rode Côtes de Saint-Mont*.

 

* Côtes de Saint-Mont, een VDQS in de Armagnac, ZW Frankrijk. De rode moet gedronken worden bij een temperatuur van 16-18°C. De witte mag slechts ‘Vin de Pays de Gascogne’ heten.               

Wijnbouw daar bestaat al sinds 1050 dank zij de monniken van de Abdij van St Mont. In de 16e en 17e eeuw werd de wijn verscheept naar Bayonne en vooral in Nederland en Engeland afgezet. Vanaf de 19e eeuw werden de druiven vooral gebruikt voor de productie van Armagnac, maar sinds 1957 toen de actieve ‘Union de Producteurs Plaimont’ zich ervoor is gaan inzetten, komt er steeds betere wijn vandaan.  Tegenwoordig weer goed te krijgen in Nederland.