- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Lamsragout met komijn

Ingrediënten

Voor twee:

 

Een Egyptisch gerecht: vlees met komijn, Kamoeniat allahm in het Arabisch. Naar komijn genoemd zoals hazepeper naar peper. Komijn is in Egypte en de rest van Noord-Afrika een belangrijke smaakmaker, dikwijls naast koriander. En dat al vanaf de Farao’s. Ramses III (14de eeuw v.Chr.) offerde de geurige komijnzaadjes aan zijn goden.

Egyptische recepten uit die oude tijd hebben we niet, alleen medische. En daaruit blijkt dat men komijn graag gaf bij indigestie en winderigheid, een tot in onze dagen gehoord kruidkundig advies.

De combinatie komijn-koriander werd al overgenomen door Plinius. Deze Romein uit het begin van onze jaartelling beschrijft een visschotel, die nog steeds in Egypte wordt gegeten (als onder, maar dan met gebakken vis). Soms doet men er de groente bij die toevallig voorhanden is. Bijvoorbeeld schorseneren (sansafil), heel populair daar.

Wijn: Rioja rosé

 

Menusuggestie:

 

 

* Gaat ook heel goed met schorseneren uit een potje (Hak ,uitlekgewicht 205 g). Kort laten meewarmen in het gebonden stoofvocht van het vlees.