- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Lenteschotel

Ingrediënten

Voor twee:

Deze schotel dateert uit een tijd dat er de hele winter nauwelijks bladgroente werd aangeboden. Daar verlangde men dan kennelijk zo hevig naar dat er echt werd uitgekeken naar de bleke zachte paardebloemblaadjes, die onder molshopen groeien en naar dunsel, jonge slaplantjes of zoals Martine Wittop Koning dat poëtisch beschrijft in Het Vegetarisch Middagmaal (1937) ‘Verzamel hiervoor de in het voorjaar frisch ontloken blaadjes van molsla (uitloopers van de paardebloem), melde, zuring (wilde zuring is ook uitstekend voor dit doel geschikt), brandnetel, spinazie, tuinkers, postelein en dergelijke…’ Maar omdat zulks niet voor iedereen simpel zal zijn, stel ik veldsla voor. Een ook al heel traditionele combinatie met biet.

Wijn: Beaujolais of Pinot Noir.

 

Menusuggestie

Vooraf: Knolselderijsoep. Halve liter water met een verkruimeld groentebouillonblokje aan de kook brengen. Kleine blokjes geschilde knolselderij daarin in heel gaar koken. Pureren met een staafmixer. Op tafel een schaaltje crème fraîche en een schaaltje fijngesneden peterselie als garnering.

Na: Kaneelvla. Twee bladen gelatine weken in ruim koud water; 50 ml van 250 ml vanillevla nemen en met een halve dessertlepel gemalen kaneel tot het kookpunt verwarmen in een pannetje. Van het vuur af de uitgeknepen gelatine erin oplossen. De rest van de vla erdoor roeren. Lobbig laten worden in de koelkast; 100 ml slagroom stijfkloppen met suiker. Op twee dotjes na door de lobbige vla scheppen. Overbrengen in coupes. Verder laten opstijven in de koelkast. Serveren met wat slagroom bovenop, waarover een vleugje kaneel.