- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Libanese groentekasserol

Ingrediënten

Voor twee:

Een schotel uit de Libanese groentekeuken ‘alib-chodra.  Inderdaad: zonder vlees. Helemaal in de kookstijl van dit land, geïnspireerd door de vele vastengerechten van de grote gemeenschap Oosters Orthodoxe Christenen. Eigenaardig dat vegetariërs op internet zo klagen over het feit dat ze bij het betreden van een restaurant in bijvoorbeeld Beirout niets kunnen krijgen van hun gading. Ik heb wel anders meegemaakt. Maak bijvoorbeeld eens tabbouleh, de nationale veganistische salade van bulgur. Het is een feit dat Libanon het groenste land is van het Midden-Oosten, maar de keuken in alle Arabisch sprekende landen is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Het is een keuken die mijns inziens de toekomst heeft, want door het vernuftige gebruik van kruiden en specerijen merk je niet eens dat men het zó simpel houdt: weinig vlees, veel groenten, weinig energieverbruik. Kortom, het soort keuken waar de moderne westerse wereld toch al naar op weg is.

Aardig is dat de kaas – die nog steeds in Libanon en dus niet alleen op Cyprus wordt gemaakt – hier, doordat hij is meegestoofd, weer een heel ander effect sorteert dan wanneer hij wordt gegrilld.

Menusuggestie

Vooraf:  Libanese Linzensoep (Shorbat ’adas): 1 gesnipperde halve ui glazig bakken in wat olijfolie, blikje linzen (circa 250 g uitlekgewicht) erbij met water aangevuld tot 750 ml; kort doorkoken, afschuimen. Pureren in blender of met staafmixer. Op smaak brengen met flink zwarte peper, komijnzaad en zout. Garneren met fijngesneden peterselie. Pitabroodjes erbij.

Na: peren, mandarijntjes, dadels, noten