- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Oezbeeks brood met kruidige wortels

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Brood 4 stuks:

 

Kruidige wortels:

Onlangs ontmoette ik een Oezbeek – duidelijk afstammeling van Dzjengis Khan – en zoals dat gaat kregen we het over de eetgewoonten in zijn land. Brood, obi non, hoort bij alles. Het wordt prachtig versierd, soms zo mooi dat het als kunstwerk in hotels wordt opgehangen. De versiering is te danken aan de Chekich, een kunstig gevarieerd broodstempel met spijkertjes, dat bakkers gebruiken als handelsmerk. Lyrisch wordt mijn Oezbeek als hij de markt van Bukhara beschrijft: zoveel verschillende kruiden en specerijen.. Voorbeeld: Sabzi piez, zo heb ik vast nog nooit wortels gegeten.

Maar waar koop ik een Chekich ? Hij zal ernaar uitkijken. Vooralsnog gebruikte ik een haarkammetje. Kenner Charles Perry heeft dat een bakker daar ook zien doen. Maar tot mijn grote vreugde zond mevrouw Wil Wieringa-Sandbergen, die dit recept in Trouw had gelezen mij een echte Chekich, meegebracht uit Tasjkent. U ziet hem op de foto.

Men bakt dit soort brood in heel Centraal Azië. En wel in een tandir, de klei-oven die je ook in India tegenkomt. Het geheim van een non schuilt bovendien in de bloem, die anders wordt uitgemalen dan hier. Het speciale mengsel dat ik hier aanraad is een benadering.