- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Olijvenpasteitjes

Ingrediënten

Voor twee:

 

Deeg:

Vulling:

 

Erbij:

courgette

met olijfolie, walnootazijn, knoflook, peper, zout

Idee van de Griekse Archimandriet (abt van klooster). Voor een strenge vastendag en dus zonder dierlijke ingrediënten. Een recept waarvoor je geen veganist hoeft te zijn om het te kunnen waarderen. Al maakt hij er een gevulde badmat van. Hier een iets beschaafdere versie.

Naar zongerijpte zwarte olijven of kalamata’s zult u even moeten zoeken (Taggiasche olijven). Veel wat als zwarte olijf wordt verkocht is namelijk een onrijpe, dus groene die chemisch bewerkt is met allerlei onguur spul – een orthomoleculaire gezondheidsadviseur heeft het op Internet zelfs over gootsteenontstopper. Zo erg zal het nou ook wel weer niet zijn, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Dat bijkleuren doet men omdat aan de boom gerijpte olijf nogal kwetsbaar is en daarom verschrompeld verkocht wordt, maar die moeten we hiervoor niet hebben.

Menusuggestie. Vooraf: kikkererwtensoep. Half-liter-blikje kikkererwten koken met 2 eetlepels tomatenpuree en 200 ml water. Afmaken en met peper en  zout en fijngesneden bieslook en basilicum.

Na: Plakken geschilde sinaasappel met vloeibare honing en anijszaad.