- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Oost-Pruisische roodbaars

Ingrediënten

Voor twee:

 

Vis en saus:

 

Garnituur:

Butterfisch heet dit recept. Eerst dacht ik aan het bekende probleem van de plaatselijke benaming van dier- en plantensoorten. ‘Botervis’ (Nordischer Meerbrassen) is namelijk een vis die hoogstens tot in het Kanaal voorkomt. Maar volgens Roland Gööck in Deutsche Landschaftsküche (z.j.) is het de naam van de schotel en kun je het gerecht maken van zowel zee- als zoetwatervis. Ik koos roodbaars (Rotbarsch), een echte Noorderling, die graag in de Oostzee en bij IJsland zwemt, in het voorjaar in het seizoen.

Een Oost-Pruis (nu in Polen/Rusland) noemde zichzelf eertijds trots ‘de zuiverste en beste Prosa-Natur van Duitsland’. Maar met éen zwak: eten en drinken, als volgt verwoord: ‘bequem gesäte on langsam gefräte, man glaubt nicht was man alles beherbergen kann’ – ‘makkelijk gezeten en langzaam gegeten – je gelooft niet wat je dan allemaal bergen kan’. Vis vooral, want wie van vis droomt, kan rekenen op goed nieuws. En wie de schubben van de kerstkarper het hele jaar in z’n portemonnee bewaart, zal nooit geldgebrek hebben – zeggen ze daar.

Wijn: Riesling.

 

Menusuggestie:

 

* Bij Butterfisch horen per traditie enkel gekookte aardappels. Maar roosjes bloemkool bezet met toefjes tuinkers maken er meer van.