- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Oud-Hollandse Kabeljauw

Ingrediënten

Voor twee:

‘Oud-Hollands’ want gevonden bij De Volmaakte Hollandse Keuken Meid (1761): ‘Neemt wel gereinigde levendige (= verse) Kabbeljaauw en snyd die in mooten; zout het water terdege en kookt ze, en eet die … met boter, die men met een weinigje koud water om te binden al roerende op het vuur laat smelten. En dan doet men er … eindelyk wat kappers en limoensap op.’ Ik vraag dus om kabeljauwmoten bij de viskraam. Zodra de baas dat hoort komt hij zelf naar voren. ‘U hebt gelijk, vis op de graat smaakt veel beter. Maar dat verkoopt hier totaal niet meer.’ Dan maar zo’n vreemdsoortig ‘haasje’.

Waren kappers toen al bekend? Welzeker, dat bloemknopje in zout of azijn, dat niet uitdroogt in woestijnachtige gebieden, komt al voor in Dodonaeus’ Cruijdeboeck (1554). Andrew Dalby, Food in the Ancient World, schrijft dat kappari (capparis spinosa) al in 7000 v.C. verzameld werden, blijkens vondsten in de grot Franchthi (Aeolische zee). Ze staan ook in de bijbel als ‘aviyyonah. Dat zal niet het kappertje zijn, maar de kapperbes (‘appelkapper’ van dezelfde struik) die wel wat lijkt op een zaadbal. Volgens de joodse traditie is het breken ervan in Prediker 12:5 beeldspraak voor potentieverlies bij oudere mannen.

Wijn: Sauvignon blanc.

Menusuggestie

Vooraf: haring met ui op veldsla en bietenzoetzuur.

Na: Perenstruif. Beslagje kloppen van 30 g suiker, 30 g bloem, snuf zout, 2 eieren, 2 eetlepels melk. Over plakjes rijpe peer in een beboterd ovenschoteltje (18 cm diameter)  schenken; 25 minuten bakken bij 200 graden C. Bestrooien met kaneelsuiker.