- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Pikante kabeljauw

Ingrediënten

Voor twee:

Moqueca de peixe uit Brazilië. Zuid-Amerikaans vanwege de chilipeper, door Columbus ‘pepers van de Indiën’ genoemd. De autochtonen daar aten volgens vroege reizigers niets zonder zout en chili. Maar, zo schrijft Sophie Coe in America’s first cuisines (1994), het gebruik beperkte zich niet tot de maaltijd. De Indianen bekogelden het fort van Columbus op Santo Domingo met kalebassen gevuld met houtas en gemalen chili’s. Rookbommen als chemische oorlogsvoering. Met diezelfde rook straften ze hun kinderen.

Hier een vreedzame toepassing. Indianen bereidden hun vis in palmblad boven hete as, dat noemden ze pokeka. Afrikaanse slaven, die werkten in plantagekeukens deden dat in bananenblad en noemden het moqueca. Daaruit ontwikkelde zich deze visschotel in vele variaties. Met inderdaad Afrikaanse trekjes, zoals de komijn en de kokosmelk.

Overigens is het eten van hete chili volgens Amerikaanse eetpsycholoog Paul Rozin een goedaardig masochisme: ‘We leren dingen te waarderen die ons lichaam verwerpt. En het is goedaardig omdat het ons niet verwondt’.

Wijn: Picpoul de Pinet.

 

Menusuggestie: