- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Poolse pakketjes

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Deeg (voor 12 stuks):

 

Vleespirog (6 stuks Pierożki z mięsem)

 

Appelbol (6 stuks)

 

Bovenop:

’Niet iedereen kan denken, maar iedereen kan eten’, schreef Paweł Tremo, chef van de laatste Poolse koning Stanisław Poniatowski boven een receptenverzameling, bewaard in de Universiteitsbibliotheek van Krakau. Toen de francofiele kunstminnaar de troon besteeg (1764) ging er een Franse wind in de keuken waaien en iemand als Tremo dacht allicht goed na, hij gaf een Poolse draai aan de uitheemse recepten.

Het deeg voor onze pakketjes is een herinnering aan die tijd. ‘Half-Frans’ (ciasto pół francuskie) heet het. Het is een soort ongetoerd croissantdeeg, waar de boter doorheen wordt gekneed. Momenteel een gangbare korst voor allerlei vullingen in Polen, waar zelden wordt gewerkt met zelfrijzend bakmeel of bakpoeder, maar liefst met gist. Behalve Franse invloed vertonen onze Pierogi ook Russische invloed. Traditionele Poolse Pierogi worden gemaakt van een soort pastadeeg en gekookt. Niet verbazend: Stanisław had indertijd zijn troon te danken aan Catharina de Grote, met wie hij het bed had gedeeld. Hij was dus ook dol op Russisch.

Tremo volgend heb ik eens gekeken of je er ook zo’n oer-Hollandse appelbol van kunt maken, waarop verliefde studenten hun meisje tracteren bij Graaf Floris in Utrecht. ‘Half-Pools’ gaat goed!