- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Spekkendikken

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Voor 10 -12 stuks:

Een tijd geleden kreeg ik een brief van een mevrouw uit de Achterhoek. Zij vond dat er wel erg vaak uitheemse zaken aan bod komen in mijn geschrijf. “Ik zou het jammer vinden als oude eetgewoontes verloren gaan.” Zij wil wel eens een paar Nederlandse streekgerechten zien en komt zelf met een voorstel: “een zeer gezonde en lekkere koek!” Dat zou je aan de naam niet zeggen! En ook niet aan de recepten die ik in huis had van deze Groninger/Drentse (nieuwjaars)wafels. Het kookboekje van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal (Povvert Pankouk Pierewaai z.j.) neemt op ongeveer dezelfde hoeveelheid meel, 50 g bruine suiker, veel anijs en ook nog 25 g stroop. Wessels-Nijenhuis doet daar in haar Proemenkreuze (Drents kookboek, 1974) nog een schepje bovenop. Die wil een ons stroop, evenveel spek, zwoerd om in te vetten, een open vuur en een oude kachel “omdat door het bakken alles ontzettend vies wordt”.

Hieronder een Achterhoekse versie, bijgewerkt voor onze tijd. Kon u niet aan gerstemeel komen (te koop bij natuur- en molenwinkels): het gaat ook met fijn volkorentarwemeel, let wel: géén bloem! U hebt dan minder water nodig.

Vegetarische versie van mijn briefschrijfster: “roer lijnzaad, zonnepitten, sesam of gemalen noten door het beslag.”

Helaas zijn ook Spekkendikken weer niet zo heel verschrikkelijk typisch Nederlands. Want gerechten die bevallen gaan reizen. We delen ze met het Duitse ‘Land’ Niedersachsen, waar men allerlei kruiden door de Speckendicken doet, maar niet die droge worst van de Groningers. Maar dat gebied grenst aan Drenthe en Groningen, dus wie heeft wie beïnvloed?

 

* Moeilijk te krijgen. Gebruik de vette randjes van speklapjes zonder zwoerd of neem extra worst.