- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Speltbroodjes

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Deeg voor 12 stuks:

 

Bovenop:

Over de vergeten graansoort spelt (Triticum spelta) gaan mooie verhalen. Zo haalt men voor de gezondheidsclaim de heilige Hildegard von Bingen aan (12e eeuw) die zeker wist dat je er ook nog opgewekt van wordt. Voor de ouderdom verwijst men graag naar het Oude Testament. Maar dat laatste is een misvatting want het gaat  in Ex.9:32, Jes.28:25 en Ezech.4:9 niet om spelt maar om emerkoren (Triticum dicoccum), een fout die ook weer in de Nieuwe Bijbel Vertaling is blijven staan. Waaruit maar weer blijkt dat Bijbelvertalers geen kookrubrieken lezen (en geen recente bijbelcommentaren), want in 2005 al heb ik daarop in Dagblad Trouw gewezen bij een recept voor de Toscaanse graantaart met em(m)er (farro).

Spelt, midden-Europees van oorsprong en al in de Bronstijd verbouwd, heeft eind 18e eeuw het onderspit moeten delven voor tarwe omdat het na het dorsen gepeld moet worden vanwege de sterke kafjes. Maar het groeit op arme grond, heeft geen kunstmest nodig en is niet zo doorgekweekt als onze moderne broodtarwe, waardoor er werkelijk meer vitamines en mineralen inzitten.

Terecht is spelt sinds eind vorige eeuw terug van weggeweest in Nederland. Ons eigen Pieterburen kent een speltproject en in Limburg groeit Kollenberger spelt, met SKAL keurmerk. Het meel is via internet te koop bij  goede bakwinkels. Een heerlijk broodmeel van eigen bodem dat helemaal past in de huidige hang naar duurzaamheid.