- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Spruitenfeest

Ingrediënten

Voor twee:

Is uw verjaardagsfeestje een beetje saai? Gooi eens een spruitje in de groep. Letterlijk of figuurlijk, doet er niet toe. Succes verzekerd, want spruitjes maken de tongen los: je krijgt de gekste verhalen, zowel van degenen die er van houden, als van degenen die ervan gruwen.

En toch hebben we allang afgerekend met de beruchte lucht, waarvan schrijver Brandt Corstius ooit beweerde dat die uit veel Nederlandse romans opsteeg. We koken ze niet grijs meer.

De weerstand bij sommigen is wel begrijpelijk: vroeger werden ze aan kinderen opgedrongen. De regel was dat een kind minimaal het aantal spruitjes moest eten als de jaren die het telde. Spruiten en andere koolsoorten waren verplichte winterkost. Maar kinderen proeven het bittertje veel heftiger dan volwassenen. Dat hebben onderzoekers van de chemische zintuigen (reuk en smaak) vastgesteld. Een vriend van mij vertelde dat zijn ouders hem urenlang boven zijn bord met spruitjes lieten hangen. Als ze dan eindelijk even de kamer uit waren sprong hij bliksemsnel op en begroef de inhoud van zijn bordje in de tuin. Ook daar is inmiddels iets aan gedaan. Dat spannende bittertje, de gevaarlijke smaak, is er vrijwel uitgekweekt. Die halen we terug met cranberries. Een recept voor kinderen van alle leeftijden.

Wijn: Rosé d’ Anjou

 

Menusuggestie