- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Stoofpotje uit Nîmes

Ingrediënten

Voor twee:

Garnituur:

Broufade de Nîmes. Nergens ter wereld is de regionale keuken zo uitvoerig te boek gesteld als in Frankrijk. Het begon allemaal in de jaren twintig van de vorige eeuw toen twee historici het tijdschrift Annales hadden opgericht. Daarin creëerden ze een bredere kijk op de geschiedenis, waarin ook het leven van alledag belangrijk werd gevonden. Daarom is Frankrijk niet alleen het land geweest van de Nouvelle Cuisine, maar ook van de Nouvelle Histoire, met oog voor de geschiedenis van eten en drinken, en niet alleen voor oorlogen en economie. En zo kreeg iedere stad wel een gerecht, iets wat in Nederland alleen voor koekjes geldt.

Wijn: Fitou, de oudste rode AOC (sinds 1948) van de Languedoc Roussillon (waarin ook de stad Nîmes ligt). Heeft negen maanden of meer op fust gelegen, heeft een dieprode kleur en is zo gewild dat acht van de tien flessen worden geëxporteerd.

 

Menusuggestie:

 

* Hoezo die oer-Hollandse kadetten bij een Franse schotel? Je moet ze wel bestellen bij een goede bakker maar ze smaken heel wat beter dan het onbeduidende stokbrood dat je hier bij de meeste adressen kunt kopen.