- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Tuinbonen met Pecorino

Ingrediënten

Voor twee:

 

 

Erbij:

Rond de Middellandse Zee lusten ze de tuinbonen rauw. Ik heb de boontjes bijvoorbeeld in Syrië met een beetje zout mogen proeven bij een karretje op straat, voordat ik ze kocht. Ook Italianen eten ze graag rauw aan het begin van het seizoen in mei. Gezellig pellen aan tafel als voor- of nagerecht. Binnenste velletje eraf en dan met een lente-uitje en jonge schapenkaas ervan genieten. Maar dat gaat alleen als ze heel jong en net geplukt zijn. En daarom vind je ook gekookte versies met schapenkaas. Hier een variatie uit Rome: Fave fresche in stufa.

Anders dan je zou verwachten is de cilindervormige Pecorino de meest gegeten en gefabriceerde kaas in Italië. Hij wordt gemaakt van volle schapemelk, gestremd met lamsleb. Geraspt komt hij bij inwoners van Rome veel vaker op tafel dan de bekende Parmezaanse. De traditionele Italiaanse kazen kenmerken zich door hun enorme houdbaarheid. De Romeinse soldaten hadden destijds op hun veroveringstochten natuurlijk geen koeling bij zich en daarom zijn die kazen zo hard en onverwoestbaar.

In dit gerecht wordt het plakje Pecorino Romano door het grillen net een stukje vlees: je moet even kracht zetten bij het aansnijden.

Wijn: Chianti.

 

Menusuggestie: