- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Tunesische vis

Ingrediënten

Voor twee:

 

Garnituur:

 

Vis:

Garnering:

O ja, vast wel invloed van de Fransen, die in de kolonie Tunesië hun turbot aux amandes (tarbot met amandelen) niet konden missen. Of is het misschien andersom? Hoe dan ook, een bijzondere variatie. Dat beetje cayennepeper maakt een wereld van verschil. In Tunesië nemen ze er zwaardvis voor (boesif bil loeze), maar met een vers stukje kabeljauw zit je ook goed. Vis met worteltjes, maar dan wel even anders. Net als overigens het voorgerecht met bloemkool: de keuken van een land weerspiegelt de geschiedenis. Zo vertoont het voorgerecht ‘Bloemkool met ansjovis’ (hieronder) een heel sterke overeenkomst met een boerengerechtje uit Italië, vruoccoli affucati : gestoofde bloemkool met ansjovis. De smaak doet denken aan de garum, een gefermenteerde vissaus (waarin ook ansjovis) die men in de glansjaren van het Romeinse Rijk als maggi gebruikte. Deze smaak is tot in Engeland toe blijven hangen in de vorm van de Worcestershire-saus. Hoeveel te meer in Tunesië, dat na de verwoesting van Carthago drie eeuwen tot de Romeinse provincie Africa hoorde.

 

Menusuggestie:

 

* Harissa (hete saus) tegenwoordig zo te koop. Als u het niet kunt vinden hier een recept om het zelf te maken.

250 g gedroogde pepertjes, 50 g knoflookpoeder, 100 g karwijzaad, 1 eetl. komijnzaad, 1 eetlepel korianderzaad, 1 eetlepel grof zeezout, 6 eetlepels olijfolie

Pepertjes van zaad en steeltjes ontdoen, een kwartier in koud water weken, uit laten lekken. In de blender fijnmalen met knoflook, karwij en zout. Wegzetten onder een flinke laag olijfolie. Wordt bij zeer veel gerechten gebruikt en ook vaak apart op tafel gezet. Alternatief: sambal met zaad en zout.