- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Voorjaarspastei, Oud-Franse

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Deeg:

 

Vulling:

Deze Franse tourte komt uit Le Mesnagier de Paris (De Huisvader uit Parijs, Livre de Poche, 2010), daterend van ongeveer 1393. Een geweldig boek, geschreven door een oudere heer voor zijn 16-jarige echtgenote, die omdat ze wees was nooit had geleerd hoe je een huishouden moest bestieren. Hij houdt haar voor dat eten als je geen honger hebt of niet hebt gebeden even zondig is als gulzigheid. En passant maakt hij een eind aan het fabeltje dat men in de middeleeuwen een hekel had aan groenten. Hij geeft namelijk aanwijzingen voor een groot aantal planten in zijn moestuin en blijkt zelfs viooltjes te hebben gekweekt voor een speciale omelet.

Hartige taarten waren gewild in dat verre verleden. Tafelvorken kende men nog niet en zo’n pastei kon je makkelijk eten met drie vingers. Nog steeds bakt men in Frankrijk taarten met snijbiet en kaas. De ware kookkunst laat een goed idee niet zomaar vallen. Snijbiet is onze warmoes van vroeger, naamgever van de moestuin. Vergeten, maar niet door natuurvoedingswinkels en markten.

 

* Nerven en stelen niet weggooien: morgen in stukjes van 4 cm 10 minuten koken met 1 rode ui in ringen, gehakte peterselie en knoflook. Afgieten. Omschudden met wat olijfolie.