- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Warmgerookte Noorse zalm

Ingrediënten

Voor twee:

‘Varmrökta Lax’ heb ik voor het eerst geproefd bij een kraam op de zalmmarkt in Bergen-Noorwegen, vlak voor vertrek naar IJsland met een boot genaamd Smyril. Het zou voorlopig het laatste zijn dat ik door mijn keel kon krijgen want het werd een stormachige overtocht. Maar niet alleen daarom heb ik er zulke goede herinneringen aan. Tot mijn vreugde kunnen we dat heerlijks ook hier kopen, zelfs met milieu-label. Tegenwoordig passen grote Nederlandse visrokerijen deze methode, waarbij de zalm gaar wordt, ook toe. “Die pittige  rooksmaak komt van  de spaanders eiken en beukenhout”, vertelt de manager van een rokerij in Harderwijk, “en we doen het eigenlijk al jaren. Sinds kort ook voor de detailhandel”. Waarom we er nog steeds van houden? Van die rooksmaak? Dat is historie die de noordelijke volken delen met hun voorgeslacht, want deze manier van conserveren is natuurlijk allang niet meer nodig. Maar jong geleerd, oud gedaan.

‘Akavitt’ is gewild in heel Scandinavië. Het levenswater krijg zijn smaak van vooral karwijzaad met andere kruiden o.a. ook wat anijs. Kunt u er niet aankomen, neem dan Pastis of Ouzo. * De aardappels vrijwel gaarkoken in in ruim water. De koolraap toevoegen en nog 10 minuten doorkoken of tot de reepjes naar uw zin zijn. Afgieten, warmhouden.

* Crème fraîche zachtjes verwarmen in een aardige lage pan. Aquavit erbij roeren. Dan de stukken zalm (zonder vel) middenin leggen. Op zeer laag vuur onder deksel hoogstens 10 minuten warmen (beslist niet koken) met eromheen de aardappels en de koolraapreepjes. Serveren met dillegroen op de groente.

Wijn: Muscadet de Sèvre en Maine.

 

Menusuggestie: