- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Zalmbrood uit Maine (VS)

Ingrediënten

Bakmateriaal:

 

Vulling:

 

Deeg:

 

Bestrijken:

 

Saus:

Erbij:

Bijna 5600 kilometer lang is de kustlijn van de Amerikaanse staat Maine die bovendien veel rivieren en meren kent. Dus vind je er per traditie ‘voedsel uit het water’ op tafel. Zoals de Atlantische zalm. Die traditie gaat heel ver terug. De oorspronkelijke bewoners leefden voor driekwart van hun eten op zalm. Hun woord voor zalm, was het woord voor vis. Latere handelaren melden nog in 1805 dat je op de ruggen van de zalm rivieren kon oversteken als de vissen terugkeerden naar hun geboorteplaats.

In voorbije tijden werd de vis met zijn roodachtige vlees gepresenteerd op koninklijke tafels in Europa. Tot 1992 was het in de U.S. de gewoonte de eerste zalm van het seizoen, gevangen in de Penobscot River in Maine, op te sturen aan de President.

Vanwege watervervuiling en overbevissing is men ook daar overgegaan op duurzaam kweken. Salmon Loaf kun je er dus met een gerust hart maken. Hier trouwens ook maar dan liefst met het Europese groene merk met gele sterretjes of EKO. Die vis wordt gevoerd met duurzaam voedsel zo leert ons de Viswijzer.

Wijn: Viognier.