- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Zeeuws-Vlaamse spinaziesla

Ingrediënten

Voor twee:

Hoogst modern: rauwe spinazie. Grote winkelketens doen net alsof ze dat zelf hebben uitgevonden. Maar in Iran, het land waar de spinazie vandaan komt, eten ze de blaadjes al rauw sinds mensenheugenis. Bijvoorbeeld met een appel en een paar walnoten. En ‘spinaosjesloa’ is een oud streekgerecht in Zeeuws Vlaanderen.

Hao zôô voort m’n zeune en je zù spinaozj’eet’n”.  Zeeuws -Vlaams voor “ga zo voort mijn zoon…” Altijd gedacht dat het een grapje was voor  ‘en je zult Spinoza heten’ – naar  de beroemde Nederlandse filosoof. Maar dat is M.A. Aalbregste, die het boek Kezanse  =Cadzandse Kost  (Groede 1967) schreef, niet met mij eens.  Onder het kopje rauwkost vertelt hij dat de Cadzanders een prachtige spinaziesla  maken. Die legden de boeren in het voorjaar ook op de boterham. Ze aten deze sla op het brood of met vlees of vis. De aardappels gingen er op het brood koud doorheen.

Arbeiders  daarentegen moesten meestal droog brood eten. Vandaar die aansporing: als je goed je best doet, word je ook nog eens een rijke boer. Waar of niet, blijkbaar hield men hier al voor de komst van onze ‘spinazie-academies’ (huishoudscholen) van verse rauwe spinazie.

Wijn: Rosé Pays d’Oc.

 

Menusuggestie: