- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl/nl -

Zomerrodekool met balletjes

Ingrediënten

Voor twee:

Sla

Balletjes

Garnering

Rodekool? Niets zomers aan toch? Past bij wild en winter – dacht ik vroeger. Het is waar: je kunt de keiharde bewaarkooltjes die in oktober en november op de markt komen tot en met mei verwerken, maar die van juli zijn anders. Zachter van structuur en smaak, mooier van kleur.

Van die kleur weten we dat anthocyanine de veroorzaker is. Waverly Root vertelt in Food een veel leuker verhaal. In de dagen dat ongehuwde moeders  beschouwd werden als zondaressen kwam een duidelijk zwangere jonge vrouw in Perigueux terug uit het veld met een enorme kool, die ze op op haar buik liet rusten. Dat gaf aanleiding tot grove grappen van haar stadsgenoten. Toevallig kwam de menslievende bisschop van Perigueux voorbij. Hij nam de kool van haar over, wikkelde hem in een vouw van zijn mantel, nam haar bij de hand en bracht haar naar huis. Daar gaf hij haar de kool terug en zie, die had de purperen kleur van zijn bisschoppelijk gewaad aangenomen.

Drank Maccabeo.

 

Menusuggestie.

 

* Hebt u purperen randjes onder uw nagels gekregen van het schaven? Draai uw vingers dan even rond in een doorgesneden citroentje en blank zijn ze weer.