- Janny de Moor - https://www.jannydemoor.nl -

Zuid-Amerikaanse Zuurkool

Ingrediënten

Voor twee:

Veelkleurig Zuid-Amerika kent vele vreemde kostgangers waaronder een flink aantal Duitsers, die daar ook al voor de Tweede Wereldoorlog als immigrant kwamen wonen. En natuurlijk konden zij niet zonder Sauerkraut. Er kwamen dus veelkleurige Zuid-Amerikaanse varianten op de ‘chucrute’. Hier met de inheemse zoete aardappel, betrekkelijk nieuw voor de doorsnee Nederlander. Eigenlijk verbazend want in tegenstelling tot de pieper werd dit knolletje destijds enthousiast ontvangen in Spanje, Frankrijk en Engeland. Hendrik VIII liet er een zoete taart van maken.

Volgens De grote Kleyn (2016, 1008 blz.) – een heerlijke aanwinst voor de nieuwsgierige kok – heeft het overigens niets met de gewone aardappel te maken. Onno Kleyn schetst de gang van de bataat door de geschiedenis, noemt de lage glycemische index van dit gewas en geeft een leuk knolletjesrecept.

De ingeburgerde Midden-Amerikaanse avocado draagt de laatste tijd een plakker ‘eetrijp’. Wat men daarmee bedoelt? Ze zijn of zwart vanbinnen of nog knoerdhard. Stiekum voelen dus of het vlees een beetje  (niet te veel) meegeeft, vandaar twee stuks. Ze rijpen wel na, net als onze peren, maar je wilt ze vandaag!

Wijn: Californische Chardonnay.

 

Menusuggestie: