Janny de Moor Janny de Moor

Kerstslingers

Ingrediënten

Voor vier:

 

  • 300 g groene lintmacaroni
  • 2 winterwortels
  • 2 preien
  • boter om in te vetten
  • 1 l. blik gepelde tomaat
  • 100 g gepelde walnoten
  • 20 g boter
  • 150 g gorgonzola
  • 200 ml slagroom
  • 100 g ricotta, mascarpone of Boursin met peper
  • nootmuskaat, peper
  • citroensap
  • wat maïzena
  • fijngesneden peterselie
  • kappers
  • geraspte oude kaas

Tot voor kort gold de dag voor Kerst in de Rooms-Katholieke Kerk als een dag van vasten en onthouding. Maar aan de andere kant toch ook als een feestdag. Dat heeft veel invloed gehad op de ene maaltijd, die ’s avonds geoorloofd was: geen vlees dus, maar wel uitbundig. Vaak ook erg veel. Verder moest eerst het hele huis schoon, om daarna de vloeren en de tafel met stro te bestrooien. Vanwege de stal van Bethlehem of vanwege het denderende feest? Dat zo’n kerstavondgerecht beslist heel frivool kon zijn, bewijst deze macaronischotel uit Lombardije: enkel maar feest-slingers. Maar dan wel met een boterbriefje vanwege al die kaas en die room. Goed voor elk feest: Pasta al gorgonzola

  • Ruim water met een klontje boter aan de kook brengen voor de macaroni. Hierin de linten 7 minuten koken.
  • Intussen de wortels schillen. Aan één kant in de lengte op 1/2 cm afstand diep inkerven. Met een dunschiller dunne repen eraf halen. Keren en ook de andere kant inkepen. De prei even lang maken en dan in de lengte in reepjes snijden. Deze slierten 3-4 minuten laten meekoken met de macaroni. In een vergiet storten. Laten uitlekken en in een ingevette schotel scheppen. Warm houden.
  • De tomaatjes uit blik (vaak veel beter van smaak dan wat u nu vers kunt kopen) laten uitlekken op een zeef. Aan één kant langs de rand van de macaronischotel schikken. De gepelde walnoten aan de andere kant.
  • De boter laten smelten in een kleine pan. De gorgonzola hierin verkruimelen, roeren tot de kaas smelt. Dan de room erbij en 3 minuten zachtjes koken. Ricotta erbij, roerend smelten. Licht binden met een papje geroerd van wat maïzena en water. Vervolgens op smaak brengen met citroensap, een beetje nootmuskaat en wat zwarte peper (niet als u Boursin nam!).
  • De saus midden over de slingers scheppen, daarover peterselie en kappers. De geraspte kaas apart erbij.

Wijn: Chianti classico.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: Bonensoep met Farro* (Zupa al farro). Toscaans: 1 gesnipperde ui en 1 uitgeknepen teen knoflook glazig fruiten in olijfolie; 1 liter water toevoegen met een 1 literblik kidneybonen. Tien minuten koken, dan pureren in een blender; 200 g farro hierin laten gaarkoken in ongeveer 45 minuten. Op smaak brengen met peper en zout. In het bord een straaltje mooie groene olijfolie.
  • Na:Citroen-ijs (Il gelato di limone). 100 g kristalsuiker koken met 2 eetlepels citroensap tot de suiker is opgelost. Met 4 schijfjes citroen wegzetten; 250 ml slagroom stijfkloppen; 2 eierdooiers tot vla-dikte kloppen met 50 g poedersuiker en 1 eetlepel grappa of brandewijn; 2 eiwitten stijfkloppen met 50 g kristalsuiker. Al het geklopte met een grote gladde lepel door elkaar spatelen. Tenslotte 200 ml citroensap erdoor scheppen en dit mengsel in 2-3 uur in een ijslaatje laten bevriezen. Kleine bolletjes in 4 coupes leggen, garneren met de plakjes citroen, op ’t laatst de suikerstroop erover, en zo mogelijk een blaadje citroenmelisse.

 

* Farro is emmerkoren, niet overal te koop. Spelt is een goede vervanger.

Deel recept