Janny de Moor Janny de Moor

Zweedse Garnalenrijst

Ingrediënten

Voor twee:

 

1 rode puntpaprika

100 g basmatirijst, zout

1 eetlepel boter

1 afgestreken eetlepel hete kerrie

200 g gekookte cocktailgarnalen, ontdooid

2 eetlepels kleingesneden peterselie

2 eetlepels kleingesneden dillegroen

Räkor med ris. In ‘The Great Scandinavian Cook Book’ (1966, vertaling uit het Zweeds) wordt gesteld dat de meest voorkomende specerijen zijn: zwarte en witte peper, laurierblad, kerrie en nootmuskaat. Hoe komen ze daar zo bij kerrie?

Na even zoeken vond ik dat Zweden nooit een kolonie in de buurt van India had bezeten. Maar wel dat ze een West-Indische Compagnie hadden gesticht nadat ze het eilandje Sint-Bartholomeüs in 1784 van Frankrijk hadden gekregen in ruil voor handelsrechten in Gotenburg. Vandaar de naam van de hoofdstad: Gustavia. Na ongeveer een eeuw werd het terugverkocht aan Frankrijk, nu hoort het onder Guadaloupe. Maar ondertussen maakten de Zweden al handeldrijvend kennis met de keuken van de Antillen, waarvoor arbeiders afkomstig uit voornamelijk Bangladesh het gele colombopoeder, hun aangepaste versie van kerrie, hadden bedacht. Omdat Zweden altijd een van de leidinggevende Scandinavische landen is geweest, heb ik ooit in Tórshavn op de Faeröer-eilanden St. Jakobsschelpen met kerriesaus gegeten. Ik vond dat toen heel gek, maar hoeveel kooktradities worden op het ogenblik in ons eigen landje niet verenigd?

  • Paprika in de lengte halveren, zaad wegdoen. Met het vel boven onder een gloeiende grill laten zwartblakeren. In alufolie laten afkoelen. Ontvellen. In dunne repen snijden.
  • Ruim water met wat zout aan de kook brengen in een kleine pan. De rijst hierin 10 minuten toegedekt koken, afgieten in een zeef.
  • De boter smelten in een lage pan. De kerrie fruiten. De rijst hierin omscheppen. Warmhouden.
  • Vlak voor serveren, paprika, garnalen en kruiderij door de rijst mengen. Onder deksel nog even doorwarmen.

Wijn: Sauvignon Blanc.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf Radijssalade: 1 hardgekookt ei fijnprakken. Tot een pasta mengen met crème fraîche, flink wat radijs in plakjes, peper, zout. Serveren op blaadjes spinazie. Erbij driehoekje roggebrood.
  • Na Flensjes (Plättar): 4 afgestreken eetlepels tarwebloem in een schaaltje gladkloppen met 100 ml melk, 1 ei en een snufje zout. Half uur laten staan. Eetlepel boter smelten in een anti-aanbakkoekepan (bodem 15 cm), door het beslag roeren; 4 flensjes bakken. Bijvoorbeeld stroop erop, oprollen.

Deel recept