Janny de Moor Janny de Moor

Bitterkoekjes

[ultimate_heading alignment=”left”]

Ingrediënten

[/ultimate_heading]

Bakmateriaal:

  • ovenbakplaat
  • bakpapier

 

Beslag voor circa 20 koekjes:

  • 125 g  heel fijn gemalen amandelmeel
  • 125 g poedersuiker
  • 2 druppels bittere amandelolie
  • 75 -100 ml eiwit (van verse eieren)

Amandelen werden al vroeg geïmporteerd in Nederland vanwege de vastentijd, waarin alle dierlijk voedsel was verboden en ‘amandelmelk’ de koemelk verving. Zachte bitterkoekjes, qua smaak lijkend op de knapperige Italiaanse amaretti, zijn hier immens populair geworden. Er hoort een handje gemalen bittere amandelen door. Niet overal te koop, vandaar de suggestie om bittere amandelolie te gebruiken, te bestellen bij een goede apotheek of speciale bakwinkel. Omdat geen Nederlander buiten bitterkoekjes kan, worden er goedkopere gemaakt van witte bonen. Proef het verschil!

Wat maakt bitter zo spannend? Waarom geeft het eten ervan zo’n kietelend gevoel? Bitter geldt als de smaak van vergif. En niet ten onrechte. Een van de zwaarste vergiften, blauwzuur, is in minieme hoeveelheden aanwezig in bittere amandelen en andere pitten. Het gekke is dat de papillen waarmee wij bitterheid proeven op het achterste deel van onze tong liggen. Heel wat koningen en keizers van vroeger merkten daardoor helaas net iets te laat, dat die charmante prinses hen zojuist de gifbeker had aangereikt. Maar dat weerhoudt ons er niet van boterletter, marsepein, noga en kastanjes te eten. Proef een smaak die balanceert tussen doodsgevaar en het opperste genot.

  • De oven met blaasfunctie voorverwarmen op 190˚C. Een bakplaat met bakpapier bekleden.
  • Het amandelpoeder in een kom zorgvuldig mengen met poedersuiker. De druppels amandelolie toevoegen. In het midden een kuiltje maken; 75 ml eiwit erin schenken. Niet alles tegelijk want het beslag mag niet te slap worden anders lopen de koekjes uit. Vanuit het midden met de gardes van een handmixer in 3 minuten een beslag kloppen, dat op een stevige pap lijkt.
  • Met behulp van 2 kleine lepeltjes circa 18 hoopjes amandelbeslag op de bakplaat leggen, met wat ruimte ertussen. Circa 15 minuten op de middelste richel bakken tot ze lichtbruin zijn.
  • De bakplaat uit de oven nemen. De koekjes een minuut laten staan. Dan voorzichtig met bakpapier vanaf de plaat op een plat vlak laten glijden. Daar moeten de koekjes volledig afkoelen voordat u ze in een luchtdichte doos/pot legt. Invriezen voor later kan ook. Dan voor gebruik een tijdje in verpakking laten liggen tot ze ontdooid zijn of ontdooien in een magnetron. Als ze wat te lang hebben gelegen gaat het taaie eraf maar dan kunt u ze nog prima gebruiken in pudding, vla of cake.

Deel recept