Janny de Moor Janny de Moor

Sloveense feestrol met dragon

Ingrediënten

Bakmateriaal:

bakpapier

satéprikker

 

Deeg:

325 g tarwebloem, patent

3 afgestr. theel. instantgist

25 g suiker

25 g zachte boter

1 ei (m)

1 eetl.l rum

1 theelepel geraspte citroenschil

circa 100 ml lauwe melk

1 theel. zout

 

Vulling:

40 g zachte boter

40 g suiker

1 ei (m)

15 g fijngeknipt vers dragonblad

1 eetl. kwark

1 eetl. crème fraîche

1 eetl. griesmeel

mespunt vanillemerg

40 g rozijnen

Wij schrijven het jaar 2011. Het is feest in de Haagse residentie van Leon Marc, Sloveens ambassadeur. Samen met zijn echtgenote recipieert hij ter gelegenheid van het feit dat zijn land 20 jaar geleden onafhankelijk werd. Een bont gezelschap komt feliciteren, diplomaten, politici, een beeldhouwster, een musicus, vrienden. De goede wijn is vanzelfsprekend Sloveens. ‘In Nederland te koop bij Jumbo’, hoor ik in de keuken, waar ik uitleg krijg over de soorten gebak, die rondgaan. Mojca Nodelijk-Guštin, voorzitter van de vereniging ‘Vrienden van Slovenië’, heeft het gebakken, ditmaal in mini-uitvoering. ‘Maar ook thuis heb ik bijvoorbeeld deze Potica aangepast aan mijn nieuwe land, waar alles niet zo groot mag zijn. Mijn moeder maakte deze tractatie van een kilo bloem in een enorme aardewerken tulbandvorm. Die aten we op zondag, op katholieke feestdagen, jubilea en bruiloften als dessert, al was éen sneetje eigenlijk een maaltijd op zich. Je kunt zo’n rol met van alles vullen, zelfs met uitgebakken spekjes. Dit is een zomerversie. Bijna iedere Sloveen heeft dragon in de tuin, ooit gezien als bloedzuiverend, nu vooral om de smaak.’ Hier haar Potica – vereenvoudigd voor ons als beginners*.

  • Deeg. Bloem, gist en suiker mengen. Boter, ei, rum, citroenrasp en melk toevoegen. Na even kneden het zout erbij. Stevig deeg kneden (10 min. machine), in een ingevette kom onder vochtige doek 1 uur laten rijzen bij kamertemperatuur.
  • Vulling. Boter en suiker tot crème roeren. Mixen met de rest behalve de rozijnen. Koelen.
  • Oven voorverwarmen op 180˚C.
  • Het deeg op een met bloem bestoven stuk bakpapier op vochtig werkvlak (tegen schuiven) uitrollen tot 25×50 cm.
  • Het dragonmengsel over de lap strijken. Daarbij 2 cm van de zijranden en 10 cm van een korte kant vrijlaten. Bestrooien met rozijnen. Vanaf de bestreken korte kant voorzichtig oprollen met behulp van het papier. Eindjes instoppen. Met de vouw onder optillen met het papier; op de plaat leggen. Papier bijknippen; de rol overal inprikken, kwartier narijzen.
  • Bakken: 35 minuten, middelste richel.

Drank: halfzoete of zoete Chardonnay uit de wijnstreek Bela Krajina of anders Muscat de Beaumes-de-Venise.

 

* Wilt u het helemaal volgens het voorschrift van Mojca doen dan rolt u het deeg (op een dekservet) uit tot 35×70 cm. Dat is moeilijk voor wie niet is geoefend. Maakt u de Potica  voor de allereerste keer, dan is het handig de rol niet op een plaat maar met bijgeknipt bakpapier en al in een in een ingevette cakevorm te tillen. Dat voorkomt barsten in het dunne deeg.

Deel recept