Janny de Moor Janny de Moor

Pompoen kibbeh uit de oven (Libanon)

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • bakblik 20×20 cm,
  • bodem met bakpapier belegd
  • of een ovenbakplaat met bakpapier

 

Kibbeh:

  • oranje pompoentje van ongeveer 550 g
  • 75 g fijne bulgur/burg(h)ul
  • 100 g tarwebloem, patent
  • 25 g zeer fijngesneden wit van prei
  • 1 uitgeknepen teen knoflook
  • 2 theelepels fijngesneden rode peper
  • 1-2 theelepels zout (2-4 g)
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1  theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olijfolie voor de vorm

 

Bovenop:

  • olijfolie
  • pijnboompitten

 

Erbij:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui in ringen
  • 25 g pijnboompitten
  • 300 g spinazie, geslonken 150 g (diepvries uitgelekt gewogen)
  • 125 g gekookte kikkererwten, uitgelekt
  • kaneel, peper, zout
  • partjes limoen

Kibbet-al-laqtin, uit de traditionele Libanese dorpskeuken, die net als in de overige Arabische landen uitblinkt in gerechten zonder vlees. Het is een kruidige versie van de  kibbe – gevulde gefrituurde ‘rugby balletjes’, in een korstje van burgul. Wij houden het op al-saniyyeh – uit de oven, stukken makkelijker. Voor wie nog moet worden ingewijd in de geheimen van de Arabische keuken: bulgur/ burg(h)ul is gekookte, gedroogde en daarna gebroken tarwe, te koop bij Turkse en andere Midden Oosterse winkels. Tegenwoordig zelfs in gewone supermarkten. Geeft u er Kikkererwten met spinazie (Hummus bi-sabanich) bij, dan hebt u een hoofdgerecht voor twee, of een voorgerecht voor vier.

  • Kibbeh: de pompoen, wassen, halveren, pitten wegschrapen, in magnetronfolie verpakken en op de bolle kant 5 minuten op het hoogste vermogen zetten (1 kg vraagt 10 minuten). Laten afkoelen, uitschrapen en 175 g afmeten.
  • De burgul in een kom overgieten met kokend water; 5 minuten weken. In een fijne zeef het vocht eruitdrukken met de achterkant van een lepel.
  • Pompoen kneden met burgul, bloem en smaakmakers. Half uur koelen.
  • Oven voorverwarmen op 200˚C.
  • Met een lepel een egale laag van het ‘pompoendeeg’ in de ingevette vorm scheppen (of vierkant 20×20 cm maken op de bakplaat). Olijfolie erover lepelen, gladstrijken met de hand. In 16 vierkantjes snijden. In ieder stukje een pijnpit drukken; 45 minuten bakken, onderste richel. Even laten staan voor het opdienen.
  • Erbij: voor de groente de olijfolie op klein vuur verhitten, uieringen glazig fruiten, dan ook de pijnpitten iets laten kleuren. De spinazie en kikkererwten kort laten meedoen. Op smaak brengen met kaneel, peper, zout. Garneren met partjes limoen.

Deel recept