Janny de Moor Janny de Moor

1999: Het kookboek van de eeuw: De beste Nederlandse recepten

Ter gelegenheid van het millenniumfeest doen de auteurs verslag van 100 jaar koken en dineren in Nederland. Het boek telt 10 hoofdstukken, voor iedere 10 jaar een hoofdstuk met daarin een stukje geschiedenis, interessante foto’s van belangrijke personen en gebeurtenissen, en 10 recepten die een goed beeld geven van wat er in die periode zoal op tafel kwam. De gerechten werden opgediend op serviesgoed uit de betreffende tijd, vaak vergezeld van vergeelde authentieke menu’s. Uiteraard werden de recepten waar nodig aangepast aan de moderne tijd.

Van dit boek verschenen binnen een jaar drie drukken. Janny de Moor was verantwoordelijk voor de research en de tekst van het boek, Nico de Rooij was de initiatiefnemer en co-producer die de publiciteitscampagne leidde, chef Albert Tielemans paste de recepten aan de eisen van onze tijd aan en ontwikkelde versies die bereid konden worden in de grootkeukens van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Het boek werd vertaald in het Engels en verscheen onder de titel Dutch Cookery: Savouring a century (2003, zie hier).

Deel publicatie:

More Posts